
Jesienne przetwory w grupie Biedroneczki.
25 października w naszym przedszkolu dzieci z grupy „Biedroneczki” robiły jesienne przetwory z warzyw, a konkretnie kisiły kapustę. Na początku przedszkolaki zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego w Polsce warzywa, jakim jest kapusta. Dzieci miały okazję poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, węch, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę. Następnie „Biedroneczki” własnoręcznie poszatkowały kapustę i starły marchewkę. Tak przygotowane warzywa dzieci doprawiały solą i wrzucały do przygotowanego w tym celu pojemnika. Należy wspomnieć, że przedszkolaki, a w szczególności chłopcy bardzo dokładnie ugniatali każdą warstwę kapusty pilnując, żeby puściła sok. Dzieci wytrwale pracowały, a na koniec pojemnik z kapustą został umieszczony w kąciku przyrody.